BejelentésVersek, képek,videók, idézetek,Nemet versek, megható történetek,
Versek, képek, ,videók állatokról,szerelemről,vegyes érzelmekről,sex, Nemet versek

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Szexuális úton terjedő betegségnek azokat a fertőző betegségeket nevezzük, melyek leggyakrabban nemi úton terjednek. Ma ismereteink szerint tágabbá vált a betegségkör: legalább 25-30 betegséget sorolunk ide, melyeket baktérium, gomba, vírus okozhat. A kórokozók átadása legtöbbször a nyálkahártyafelszínek érintkezésén történik, ezért a betegség okozta első elváltozás a nemi szerveken, vagy a szexuális érintkezésnek kitett nyálkahártyafelszínen jelentkezik. A probléma felvetését, a tájékoztatás fontosságát az indokolja, hogy az emberek szabadabb mozgásával (utazás, munkavállalás), a kábítószerek használatával a szexuális úton terjedo betegségek gyakoribbá váltak. A klasszikus öt kór mellett számtalan új alakult ki. Ezek részben súlyosabbak, részben enyhébbek: a hatásos és egyszerű kezelés miatt a fenti öt is más-más formában, sot egymáshoz társulva és egymásra rakódva jelen

Condyloma                                                           

Hegyes függöly, condyloma, nemi betegség, STD, genitalis szemölcs A hegyes függölyt (genitális szemölcs - condyloma acuminatum) papilloma vírusok okozzák, és a hüvelyben vagy környezetében, a hímvesszőn vagy a végbélben, illetve környékükön megjelenő szemölcsökkel jár. A genitális szemölcs gyakori megbetegedés, mely aggodalmat okoz, mivel csúnya elváltozásokkal jár, baktériumokkal felülfertőződhet, és károsodott immunrendszerre utalhat.

Nőknél a papilloma vírus méhnyakban megtelepedett 16-os és 18-as típusai nem okoznak a külső nemi szerveken szemölcsöket, de szerepük lehet a méhnyakrák kifejlődésében. Ezek a típusok és egyéb papilloma vírusok a méhnyak hámrétegén belüli (cervikális intraepiteliális) daganatot (rendellenes Papanikolau-vizsgálati eredmény alapján lehet megállapítani), a hüvely, külső nemi szervek, végbélnyílás, hímvessző, szájüreg, garat és a nyelőcső rákos megbetegedését okozhatják.

Tünetek és kórisme A szemölcsök többnyire a meleg, nedves testrészeken jelennek meg. Férfiaknál a jellegzetes előfordulási helyek a hímvessző teste, a makk, és a fityma alatti terület (körülmetéletlen férfiaknál). Nőknél a szemölcsök a külső nemi szerveken, a hüvely falán, a méhnyakon, és a hüvely tájékát övező bőrön jelennek meg. Az elváltozások a végbélnyílás körül, illetve a végbélben is kifejlődhetnek, főleg homoszexuális férfiakban vagy anális közösülést gyakorló nők esetén. A szemölcsök a fertőződést követően 1-6 hónap múlva jelennek meg apró, puha, nedves, rózsaszín vagy vörös duzzanatok formájában, melyek gyorsan nőnek és kocsányossá válnak. Adott területen általában több is található belőlük, érdes felszínük karfiolszerű képződményekké teszi őket. Terhes vagy csökkent immunitású betegekben (AIDS-es vagy immunszuppresszív kezelés alatt álló egyének), vagy a bőr gyulladása esetén gyorsan nőnek. A szemölcsök általában küllemük alapján felismerhetők, de meg kell különböztetni a szifilisz második stádiumában látható fekélyektől. A szokatlan vagy makacs elváltozásokat sebészetileg el lehet távolítani, és mikroszkópos vizsgálattal a rákos elfajulás lehetőségét ki kell zárni. Nőknél a méhnyakon lévő szemölcs rendszeres Papanikolau-vizsgálatokat von maga után.

Kezelés Teljes mértékben kielégítő terápia nincs. A szemölcsöket helyi érzéstelenítésben lézerrel, cryoterápiával (fagyasztással) vagy sebészeti beavatkozással el lehet távolítani. Vegyi anyagokkal, így podofillin gyantával, tisztított toxinnal és triklór-ecetsavval közvetlenül a szemölcsöt lehet ecsetelni, a kezelésnek azonban hetekig-hónapokig kell tartania, kimarhatja a környező bőrt és gyakran eredménytelen. A húgycsőben megjelenő elváltozásokat rákellenes szerekkel, pl. thiopetával vagy fluorouracillal lehet kezelni, de endoszkópos sebészeti beavatkozással (sebészeti csatlakozással ellátott hajlékony optikai csőrendszer) eltávolíthatók. Lehetséges kezelési módszernek tűnik egy kísérleti stádiumban lévő eljárás, amellyel a szemölcsbe interferon-alfa nevű anyagot juttatnak, eredményessége azonban még ismeretlen. A genitális szemölcs gyakran kiújul, és ismételt kezelést igényel. Férfiaknál ezt megelőzendő körülmetélést (circumcisiót) lehet végezni. Ajánlatos felkutatni a nemi partnereket vizsgálat és esetleges kezelés céljából.

Szifilisz, luesz , vérbaj treponema pallidum, STD, nemibetegség

Treponema pallidum nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség. A Treponema pallidum a hüvely vagy a száj nyálkahártyáján, esetleg a bőrön keresztül hatol be a szervezetbe. Órák alatt eléri a legközelebbi nyirokcsomókat, majd innen a vérkeringés útján szétszóródik a szervezetben. Terhesség alatt megfertőzheti a magzatot,¤ veleszületett rendellenességeket és egyéb elváltozásokat okozva.

A szifiliszes betegek száma a második világháború alatt érte el a csúcsot, majd a hatvanas évekig erősen csökkent, aztán újra emelkedni kezdett. Ez idő alatt számos esetet figyeltek meg homoszexuális férfiak körében, az arány a nyolcvanas évek közepéig nagyjából változatlan maradt, majd az AIDS járvány következtében előtérbe került a biztonságos szex gyakorlása, és így a szifilisz előfordulása körükben fokozatosan csökkenni kezdett. Következésképpen a szifiliszes betegek száma is lecsökkent. Ezt a visszaesést azonban az új esetek számának gyors emelkedése követte a crack kokaint élvezők körében - elsősorban nőket és újszülötteiket érintve. A közelmúltban a bevezetett megelőzési programok hatására az USA nagy részén újra lecsökkent a szifilisz előfordulása. A fertőzött egyén a gyógyulás után nem válik immunissá betegséggel szemben és újra fertőződhet.

Tünetek A szifilisz tünetei általában a fertőzés után 1-13, átlagban 3-4 héttel jelentkeznek. A Treponema pallidum fertőzésnek számos stádiuma van: első, második, lappangó (látens) és harmadik stádium. A fertőzés évekig fennállhat, ritkán szív és agykárosodást, valamint halált okozhat.

Első stádium Az első stádiumban a fertőzés helyén, általában a hímvesszőn, vulván (külső női nemi szerven) vagy a hüvelyben egy fájdalmatlan fekély (sánkér) jelenik meg. A fekély megjelenhet a végbélnyíláson, a végbélben, ajkakon, nyelven, garatban, méhnyakon, ujjakon és ritkán a test egyéb részein is. A betegen általában egy fekély alakul ki, de ritkán több elváltozás is felléphet. A sánkér kis, vörös, kiemelkedő foltként kezdődik, és hamarosan nyílt fekéllyé alakul, amely továbbra is fájdalmatlan marad. A fekély nem vérzik, de dörzsölés hatására nagyon fertőző, átlátszó folyadékot ürít. A közeli nyirokcsomók általában megnagyobbodnak, de ezek sem fájdalmasak. Mivel általában kevés panaszt okoz, a beteg esetleg tudomást sem vesz róla. A fertőzött nők fele és a férfiak egyharmada nem tud fekélyéről. Az elváltozás általában 3-12 hét múlva eltűnik, ezután a beteg teljesen gyógyultnak tűnik. Második stádium

A második stádium általában bőrkiütéssel kezdődik, mely általában a fertőződést követő 6-12. héten jelentkezik. A betegek 25%-ánál még megtalálható a gyógyulófélben levő fekély. A kiütés lehet múló, de akár hónapokig is fennmaradhat. Kezeletlen betegben is gyakran meggyógyul, de heteken-hónapokon belül újabb elváltozások jelentkezhetnek. A második stádiumban gyakran, a betegek több, mint 80%-ában szájfekélyek alakulnak ki, 50%-uknál találhatók testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók, és kb. 10%-uknál tapasztalható szemgyulladás. A szemek gyulladása általában nem jár tünetekkel, bár néha a látóideg is megduzzadhat, ami homályos látáshoz vezethet. A betegek 10%-ában lépnek fel heves fájdalommal járó csont és ízületi gyulladások. A vese gyulladása következtében a vizeletben fehérje is ürülhet, májgyulladás következtében pedig sárgaság alakulhat ki. Ritkán előfordulhat az agyburkok gyulladása (akut szifiliszes meningitisz), amely fejfájással, tarkókötöttséggel és néha süketséggel jár. A bőr-nyálkahártya átmenetnél - pl. a nagyajkak és a vulva belső határán - és a bőr nedves területein kiemelkedő elváltozások (condyloma latum) alakulhatnak ki. Ezek a rendkívül fertőző képletek ellaposodnak és fakó rózsaszínűek vagy szürkék lesznek. A haj foltokban killik, molyrágás-szerű hiányokat hagyva maga után. További tünetek a betegségérzés, étvágytalanság, hányinger, fáradtság, láz és vérszegénység.

Lappangó stádium Miután a beteg kilábalt a második stádiumból, a betegség a tünetmentes lappangó fázisba lép. Ez a szakasz évekig vagy évtizedekig - esetleg a beteg haláláig is - eltarthat. A lappangó fázis első részében a fertőző fekélyek néha visszatérnek.

Harmadik stádium (késői szifilisz) A szifilisz harmadik stádiumában a beteg már nem fertőz. A tünetek enyhétől a megsemmisítő súlyosságúig változnak. Három fő tünetcsoport fordulhat elő: jóindulatú késői szifilisz, kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) szifilisz és idegrendszeri (neuro-) szifilisz.

A jóindulatú késői szifilisz manapság ritka. Gummának nevezett csomók jelennek meg különböző szerveken, melyek lassan növekednek, fokozatosan gyógyulnak, és heget hagynak maguk után. A test majdnem bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a lábszáron a térd alatt, a törzs felső részén, az arcon és a fejbőrön. Az elváltozás a csontokat is érintheti, a beteg mélyben jelentkező, áthatoló fájdalomról panaszkodik, amely jellegzetesen éjszaka gyötrőbb.

A kardiovaszkuláris szifilisz a kezdeti fertőzést követő 10-25 évben alakul ki, az aorta (a szívből kiinduló fő ütőér) aneurizmáját (a fal elgyengülése és kitágulása) vagy az aortabillentyűk elégtelenségét okozza. Ezek az elváltozások mellkasi fájdalommal, szívelégtelenséggel járhatnak, mely a későbbiekben halálhoz vezethet.

A neuroszifilisz (az idegrendszer szifilisze) a kezeletlen betegek mintegy 5%-át érinti. A három legfontosabb típusa a meningovaszkuláris, paretikus és a tábeszes forma.

Kórisme szifilisz gyanúja a tünetek alapján merül fel. A végleges diagnózis a laboratóriumi leleteken és a beteg fizikális vizsgálatán alapul. Kétféle vérvizsgálati módszer használatos. Az első egy szűrővizsgálat, ilyen a VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) vagy a gyors plazma reagin teszt (RPR). E szűrővizsgálatok könnyen elvégezhetők és nem drágák. Néha álpozitív eredményt adnak, de előnyük, hogy sikeres kezelés után megismételve, negatívvá válnak. Mivel az elsődleges szifilisz első néhány hetében a szűrővizsgálatok negatív eredményt mutathatnak, szükség lehet a vizsgálat megismétlésére. A másik típusú vérvizsgálat, amely egyébként pontosabb, a betegséget okozó baktérium ellen képződött antitesteket mutatja ki. A pozitív eredmény azonban a későbbiekben még sikeres kezelés után is pozitívak maradnak. Ilyen vizsgálati eljárás a fluoreszcens treponema ellenes antitest abszorpció (FTA-ABS) teszt, amelyet pozitív szűrővizsgálati eredmény igazolására végeznek el. Az első és második stádiumban a szifilisz diagnózisát a bőr- vagy szájnyálkahártya-fekélyből vett mintából a baktérium mikroszkóp alatti azonosítása is igazolhatja. Vérmintából antitestet kimutató szűrővizsgálat szintén elvégezhető. Neuroszifiliszben az antitestszint meghatározása végett gerincvelői folyadékvétel szükséges lumbálpunkcióval. A lappangó formában a betegség csak a vér és az agy-gerincvelői folyadék antitest szintjének mérésével igazolható. A harmadik stádiumban a kórisme a tüneteken és az antitest vizsgálaton alapul.

Kezelés és kórjóslat Mivel az első és második stádiumban lévő betegek fertőzőek, saját és partnerük kezelésének befejezése előtt kerülniük kell mindenféle nemi kapcsolatot. Az első stádiumban lévő betegség esetén az előző három hónapban előfordult partnerek is veszélyeztetettek. Második stádiumú szifilisznél az egy éven belül előfordult valamennyi partner veszélyeztetett. Ezeket az egyéneket vérmintából végzett antitest szűrővizsgálatnak kell alávetni, pozitív eredmény esetén pedig kezelni kell. A penicillint, mint az összes stádiumra legjobban ható antibiotikumot, általában injekció formájában adják. Az első stádiumban mindkét farpofába csak egyetlen adagot adnak be. A második stádiumban lévő betegség esetén 1 hét különbséggel további két injekciót kell adni. A penicillin a lappangó, illetve a harmadik stádium minden formájában is adható, viszont gyakoribb vagy intravénás adagolásra lehet szükség. Penicillin allergia esetén szájon át doxiciklin vagy tetraciklin adható 2-4 hétig. A szifilisz korai stádiumaiban, főleg a második stádiumban lévő betegek több, mint felében az első kezelés után 2-12 órával egy válaszreakció alakul ki, amit Jarisch-Herxheimer-reakciónak nevezünk. Valószínű, hogy ezt a reakciót a baktériumok millióinak hirtelen pusztulása okozza, melyet általános rosszullét, láz, fejfájás, verejtékezés, hidegrázás és a szifiliszes fekélyek múló fellángolása jellemez. Ritkán a neuroszifiliszes betegeken görcsök vagy bénulás jelentkezhet. A lappangó vagy harmadik stádiumban lévő betegeket a kezelés után szabályos időközönként meg kell vizsgálni. Az antitest vizsgálatok általában évekig vagy akár egész életre pozitívak maradnak. Ez a pozitivitás nem jelez újabb fertőzést, új fertőzés igazolására egyéb vérvizsgálatok használatosak. Kezelés után az első, második és a lappangó fázisban lévő betegség kórjóslata is kitűnő. Az agy és a szívet érintő harmadik stádium prognózisa nem túlságosan kedvező, mivel a létező károsodásokat általában már nem lehet visszafordítani.

Candida, gomba, AIDS

A meglehetősen gyakori fertőzést egy élesztőgomba, a Candida albicans okozza. A gomba kis mennyiségben állandóan a szervezetünkben van, ám a baktériumokkal való megfelelő egyensúlya miatt általában nem tud túlzottan elszaporodni, de ha mégis, akkor Candida-fertőzésről beszélünk. Különösen fogékonyak az AIDS-betegek.

A nők 50-75 százaléka élete során legalább egyszer átesik hüvelygomba-fertőzésen. Ha a hüvely savassága csökken, elszaporodnak a gombák. Ennek oka lehet cukorbetegség, terhesség, immunhiány, alultápláltság, vagy egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták. Hüvelyi irritációval és viszketéssel, valamint sűrű folyással járhat, további tünetek az égő érzés vizeléskor vagy közösülés közben. Néha az egészen enyhe tünetek maguktól is elmúlnak, de a gombás fertőzés általában kezelést igényel. A száj gombás fertőzésekor a nyálkahártyán és a nyelven jelennek meg kis sebek, vagy fehér foltok, ez a szájpenész. A száj gombás fertőzése gyakori a legyengült immunrendszerű betegeknél, veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek is. A köröm gombás megbetegedése gyakran fordul elő a vízzel dolgozók, vagy az igen gyakran kezet mosók körében. A köröm töredezetté válik, sárgásan elszíneződik, ha nedvesség van a körömlemezek közt, akár zöldes is lehet a színe. A körömágy fájdalmasan megduzzadhat, kivörösödhet. Ha nem kezelik, az egész köröm tönkremehet. A bőrgomba elsősorban a cukorbetegek, az elhízott férfiak és nők testhajlataiban jelentkezik, a nedves és meleg bőrredők között. A bőr ilyenkor kivörösödik, gyakran alakulnak ki nedvező hólyagok. A pénisz gombás fertőzése viszketéssel, fájdalommal jár. További tünetei a váladékozás és az apró hólyagok. Ezt is okozhatja más kórkép: a higiéné hiánya, az antibiotikumok használata, vagy nemibetegség. A kezeletlen gombás fertőzések veszélyesek lehetnek – a Candida és a vele kapcsolatos baktériumok a vérkeringésbe kerülve a test más részeire is eljuthatnak, ízületi és mellkas-fájdalmat, arcüreggyulladást és egyéb betegségeket okozhatnak.

 

Általános információk A szexuális úton terjedő, más szóval nemi betegségek a fertőző betegségek körébe tartoznak. Több, mint 20 betegség tartozik ide, melyeket baktériumok, vírusok, gombák vagy élősdiek okoznak. A szexuális úton terjedő betegségekben az a közös, hogy elsősorban nemi úton terjednek. A kórokozók fertőzőképessége, a betegség lefolyása, valamint a terápiás lehetőségek, illetve a megelőzés azonban betegségenként változó.

A „klasszikus” nemi betegségek (pl. szifilisz, gonorrhoea) ma már nem olyan fenyegetőek mint régebben, mert antibiotikummal kezelhetők.

A hepatitis B ellen – mely komoly, szintén nemi úton terjedő betegség – már hosszabb ideje létezik védőoltás.

A ma leginkább rettegett nemi betegség az AIDS, mert ellene sem gyógyszer, sem védőoltás nem áll rendelkezésre. A becslések szerint világszerte évente 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget.

A leginkább elterjedt a Trichomonas-fertőzés, mely 120 millió főt érint, ezt követi a Chlamydia 50 millióval, valamint a gonorrhoea 25 millió megbetegedéssel. A HIV-fertőzöttek számát ma 42 millió főre teszik.

A szexuális úton terjedő betegségek elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött testváladék (ondó, ill. hüvelyváladék) közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. A legtöbb nemi betegség, különösképpen a herpeszfertőzés orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is átadható (a fertőzött testváladékkal való közvetlen kapcsolat révén). Azonban a fertőzött anya is átadhatja magzatának ill. az újszülöttnek ezeket a betegségeket. Néhány nemi betegség:

Hepatitis B és C, AIDS és szifilisz) a véren keresztül, fertőzött vérkonzervek, ill. vértermékek használatával vagy az intravénás drogot használók közös tűhasználata során is átadható.

Az indirekt megfertőződés, pl. közös törölközők, illatszerek és hasonlók használata révén egyes kórokozók esetében lehetséges, azonban igen ritkán fordul elő; cseppfertőzés (pl. köhögés, tüsszentés által) útján pedig e betegségek nem terjednek. A mindennapi társadalmi érintkezés során (háztartás, munkahely, utazás stb.) a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt. A legtöbb nemi betegség először a fertőződés helyén észlelhető (legfontosabb kivételek a hepatitis B és az AIDS), tehát a nemi szerveken: a hímtagon, a hüvelyben és a szeméremajkakon, továbbá a végbél és a szájüreg is érintett lehet. Vannak nemi betegségek, melyek egyszerűen csak kellemetlenek, mások azonban veszélyesek is: kezeletlenül az egész testben elterjednek, és ezután részben súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozhatnak, mint amilyen a terméketlenség, az agykárosodás vagy a vakság.

A legveszélyesebb nemi betegség a HIV-fertőzés, mely mai tudásunk szerint átlag 12 év után vezet az AIDS elnevezésű végső stádiumba, amely a legtöbb esetben halállal végződik.

A szifiliszt spirál formájú baktériumok (Treponema pallidum) okozzák. A betegség lefolyásában négy stádiumot különböztetünk meg: az I. stádium a fertőzést követő első három hét alatt alakul ki, amikor is kemény, fájdalmatlan duzzanat alakul ki azon a helyen, ahol a fertőződés történt (általában a hímtagon, ill. a hüvelyben). Az ehhez legközelebb fekvő nyirokcsomók megduzzadnak. A daganat általában kezelés nélkül is eltűnik. Kezelés nélkül azonban a betegség kb. 6 hét múlva a II. stádiumba jut, amelynek során a baktériumok az egész testben elterjednek és bőrkiütést, lázat és nyirokcsomó-dzzanatot okoznak. Ezek a jelenségek időnként eltűnnek, de az évek során újra és újra előjönnek. Ha ebben a stádiumban sem kerül sor kezelésre, úgy több év elteltével a belső szerveket is megtámadja a betegség, ami különösen az idegrendszert érinti, így a III. stádiumban a gerincvelőt (járászavarok) és a IV. stádiumban a központi idegrendszert (elbutulás.) A fertőzés kimutatására mikroszkópos vizsgálat útján vagy a vér szifiliszre történő megvizsgálása során kerül sor, amely körülbelül három héttel a fertőzést követően megbízható eredményeket szolgáltat. A korai stádiumokban való antibiotikumos kezelés (pl. penicillinnel) teljes körű gyógyulást eredményez. A későbbi stádiumokban (III. és IV.) azonban a károk már visszafordíthatatlanok, éspedig még akkor is, ha a baktériumokat a gyógyszerekkel el lehet ölni. Terhesség során a szifilisz jelentős mértékű károsodást okozhat a magzatban.

Gonorrhoea (tripper, kankó) A gonorrhoeát szintén baktérium (Neisseria gonorrhoeae) okozza. A fertőzést követő 2–7 napon belül sárgászöld, gennyes folyás kezdődik a hímvesszőből és a hüvelyből, valamint fájdalomérzés jelentkezik vizelés közben. Nőknél ezek a tünetek hiányozhatnak is. Kezeletlen esetekben a férfiaknál megfertőződhet a prosztata, az ondóvezeték és a mellékhere. Nőknél a méh, a petevezeték és a petefészkek oly mértékben károsodhatnak, hogy ez terméketlenséghez is vezethet. A gonorrhoea késői stádiumában a baktériumok az egész testben elterjednek, különösen az ízületekben és a máj környékén (perihepatitis acuta). A gonorrhoeás fertőzés kimutatása a folyás, illetve a váladék mikroszkopikus vagy tenyésztéses vizsgálata segítségével történik. A gonorrhoea antibiotikumokkal gyógyítható. E körben nagy problémát jelent a távol-keletre irányuló szexturizmus: az ottani prostituáltak gyakran antibiotikumokat használnak a nemi betegségek megelőzésére. Ennek következtében egyre több antibiotikumra rezisztens (ellenálló) baktériumtörzs alakul ki.

Ulcus molle (lágyfekély, Ducrey-fekély, lágysánker) Az ulcus molle betegséget baktériumok (Haemophilus ducreyi) idézi elő és Közép-Európában igen ritka betegség, a trópusi fejlődő országokban azonban gyakori. A fertőzést követő 2–6 napon belül puha, fájdalmas, szabálytalan szélű duzzanatok alakulnak ki a fertőzés helyén. Az ágyéki nyirokcsomók erősen megduzzadhatnak. A diagnózis a kórokozó mikroszkóp segítségével történő kimutatásával kerül felállításra a daganatokból. A betegséget antibiotikumokkal gyógyítják.

Lymphogranuloma inguinale (Lymphogranuloma venereum, venerikus nyirokcsomógyulladás) A lymphogranuloma inguinale betegséget a Chlamydia trachomatis speciális törzsei okozzák és Közép-Európában nagyon ritka. A fertőzést követő minimum 14 nap után a nemi szervek területén élesen elhatárolható kis csomók jelentkeznek, amelyek daganattá is nőhetnek. A kevés, fájdalmas csomó 10–14 nap után spontán gyógyul, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Csak az ágyéki nyirokcsomók (akár ököl nagyságú) duzzanata következtében keresi fel a beteg az orvost. Problémák elsősorban akkor keletkeznek, ha a nyirokcsomók kifelé felszakadnak (fisztula), avagy ha a test belsejében elhelyezkedő nyirokcsomók is érintettek. A betegség diagnózisa a fertőzött területen a kórokozók közvetlen kimutatása révén vagy vérvizsgálat segítségével történik. A betegség kezdeti stádiumban antibiotikumok segítségével gyógyítható..

Chlamydia-fertőzés A Chlamydia-fertőzés Európában nagyon elterjedt, baktérium (Chlamydia trachomatis) okozza. A betegség kellemetlen húgycsőfertőzést idéz elő, amit erős viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. Férfiaknál a prosztata és a mellékherék, nők esetében a hüvely, a méh, a petevezeték és a petefészkek is érintettek lehetnek, ami terméketlenséghez vagy méhen kívüli terhességhez vezethet. A fertőzés gyakran észrevétlen marad, egyébként problémamentesen gyógyítható antibiotikumok segítségével. Az újszülöttek is gyakran megfertőződnek, esetükben kötőhártya- és tüdőgyulladás lép fel.

AIDS Az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) a HIV-vírussal történő megfertőződés végső stádiumát jelenti. A mai napig kétféle vírustípust [BK1] (HIV-1, HIV-2) sikerült kimutatni, melyeknek számos alcsoportja van. A megfertőződés és a betegség kitörése között átlagosan 12 év telik el. Ezen időszak alatt a fertőzöttek – anélkül, hogy állapotukkal tisztában lennének – a vírussal másokat is megfertőzhetnek. Az esetlegesen egyidejűleg fennálló „klasszikus” nemi betegségek (szifilisz, ulcus molle) növelik a HIV-vírussal való fertőződésre való hajlamot. A HIV-fertőzés igazolása vérvizsgálattal történik (AIDS-teszt). A betegség egyelőre nem gyógyítható és a legtöbb esetben halállal végződik. A fertőzés idejekorán való felismerése és megfelelő orvosi gondozása lehetővé teszi a betegség kitörésének a kitolását, és az érintettek életminőségének a javítását. Úgy tűnik, hogy az AIDS ellen belátható időn belül nem fog rendelkezésre állni védőoltás.

Hepatitis (fertőző sárgaság, fertőző májgyulladás) Különböző hepatitis-vírusokat ismerünk, melyek közül elsősorban a hepatitis B (HBV) és kismértékben a hepatitis C (HCV) terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy akut, súlyos májgyulladás (hepatitis) léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Az esetek nagy részében krónikus májgyulladás alakul ki, amely májcirrózishoz és májrákhoz vezethet. A hepatitis B és C esetében az a probléma, hogy egyesek egész életükben vírushordozók (anélkül, hogy megbetegednének), és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B és C vírusa a nemi kapcsolaton kívül vérátömlesztéssel, az intravénás drogot használók közös tűhasználatával, sőt időnként a testváladékokkal való közvetlen vagy közvetett kontaktus révén is terjedhet rossz higiéniás viszonyok között. A harmadik világ országaiban a hepatitis B nagymértékben elterjedt a lakosság körében; Európában elsősorban az intravénás drogot használók és az egészségügyi személyzet érintett. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre. Herpes genitalis

A herpes genitalis elterjedt vírusfertőzés, amely közeli rokona a herpes labialisnak (ajakherpesz). A fertőzést követő 3–7 napon belül a nemi szervek környékén kis, erősen viszkető vagy fájdalmas hólyagocskák lépnek fel, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Ezen kívül a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, és lázzal járó általános tünetek jelentkezhetnek. A vírust vagy közvetlenül lehet kimutatni a hólyagokban található folyadékból avagy közvetetten, vérvizsgálat segítségével. A kórokozó a vírusellenes gyógyszerrel folytatott kezelés ellenére (pl.: Aciclovir) az idegsejtekben túlélhet, és évekkel később is új betegséget idézhet elő, amely azonban enyhébb lefolyású. A fertőzött terhes asszonyok esetében a herpeszvírus a szülés során átterjedhet az újszülöttre, akinél súlyos betegségeket idézhet elő (pl.: agyhártyagyulladás).

Condyloma acuminatum (nemi szervek szemölcse) Körülbelül 4 héttel a fertőzést követően a nemi szervek területén jelentkező szemölcsök gyakran karfiolformában jelentkeznek. A betegséget vírus okozza (humánpapillóma-vírus – HPV) és sebészeti eszközökkel (lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció vagy szike segítségével) távolíthatóak el. A papillómavírus a szülés során az újszülöttet is megfertőzheti. Egyes vélemények szerint bizonyos fajta papillómavírusok okozzák a nők méhnyakrákját.

Trichomoniasis A Trichomonas elterjedt egysejtű parazita, amely a húgyvezetéket és a hüvelyt érinti. A fertőzés vizes jellegű folyás és viszketés képében mutatkozik meg. A diagnózis felállítása úgy történik, hogy a kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki. A világszerte fellépő, azonban ártalmatlan fertőző betegséget speciális gyógyszerekkel (Metronidazollal) kezelik.

Gombás fertőzés Az élesztőgomba (Candida albicans) nagyon széles körben elterjedt, és a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb kórokozója. Ez az önmagában ártalmatlan fertőzés (a hüvely, ill. a pénisz makkjának a gyulladása) azonban kellemetlen tüneteket okozhat, mint pl. viszketés és égő érzés. Nők esetében ezenkívül hüvelyváladékozás is fellép. A gombás fertőzés speciális gyógyszerek (antimikotikumok) és megfelelő higiéniás intézkedések mellett jól kezelhető.

Lapostetű A lapostetű kis rovar, amely a nemi szőrzetben ássa el magát és a petéi is a szőrszálakra tapadnak. A legfontosabb tünet az erős viszketés. Eme ártalmatlan nemi betegség kezelésére speciális emulziót használnak.

Rüh (scabies) A rühbetegséget atkák terjesztik (Sarcoptes scabiei), melyek a közösülés során – de a családon belül is – terjedhetnek, és járatokat fúrnak a bőrbe (az ujjak közötti terület, valamint a csukló, a hónalj, a nemi területek, a köldök és a mell érintett). Ez erősen viszkető betegséget okoz (elsősorban éjjel), amely makacs ekcémát idézhet elő. Gyakran szabad szemmel is kivehetőek az úgynevezett atkajáratok. Ilyen esetekben minden, a beteggel közös háztartásban élő személyt be kell vonni az egyidejűleg folytatott kezelésbe.

A legfontosabb nemi úton terjedő betegségek áttekintése:

Betegség, Kórokozó ,Lappangási idő, Kezelés

Megjegyzések :

Szifilisz baktérium (Treponema pallidum) 3 hét antibiotikum időben elkezdett kezelés esetében teljes körű gyógyulás

Gonorrhoea baktérium (Neisseria gonorrhoeae) néhány nap antibiotikum időben elkezdett kezelés esetében teljes körű gyógyulás

Ulcus molle baktérium (Haemophilus ducreyi) néhány nap antibiotikum időben elkezdett kezelés esetében teljes körű gyógyulás

Lymphogranuloma inguinale baktérium (spez. Stämme Chlamydia trachomatis) néhány nap antibiotikum időben elkezdett kezelés esetében teljes körű gyógyulás

Chlamydia-fertőzés baktérium (Chlamydia trachomatis) néhány nap antibiotikum időben elkezdett kezelés esetében teljes körű gyógyulás

HIV-fertőzés/AIDS vírus (HIV-1/-2) HIV-teszt 2–6 héten belül, de maximum 3 hónapon belül pozitív kb. 12 év retrovírus-ellenes gyógyszerek nem gyógyítható, a vírus a testben marad, élethosszító és a tüneteket csökkentő kezelés lehetséges

Hepatitis B és C vírus (HBV/HCV) néhány hét vagy hónap tüneti, területi kezelés, vírusölő szerek általában spontán gyógyulás, vírusellenes kezelés lehetősége fennáll, megelőző oltás a HBV ellen lehetséges

Herpes genitalis vírus (Herpes simplex vírus 2) néhány nap tüneti kezelés részleges gyógyulás, a vírus a testben maradhat

Nemi szervek szemölcse vírus (Papillomaviren) 4 hét sebészeti megoldás a gyógyulás lehetséges, a méhszájrák kialakulásának kockázata megnövekedhet

Trichomoniasis parazita (Trichomonas vaginalis) néhány nap élősdi elleni szerek a teljes körű gyógyulás lehetősége fennáll

Gombás fertőzés élesztőgomba (elsősorban Candida albicans) néhány nap gombaölő szerek a teljes körű gyógyulás lehetősége fennáll

Lapostetű rovar (Phthirus pubis) néhány nap élősdi elleni szerek a teljes körű gyógyulás lehetősége fennáll

Rüh (Scabies) atka (Sarcoptes scabiei) gyakran több hét élősdi elleni szerek a teljes körű gyógyulás lehetősége fennáll

Mit kell tenni, ha megfertőződtünk valamilyen nemi betegséggel? Ha felmerül a lehetősége, hogy megkapta valamelyik nemi betegséget, akkor haladéktalanul menjen el orvoshoz. A háziorvos mellett a bőrgyógyász, a nőgyógyász, az urológus vagy a belgyógyász is segíthet. Problémás dolog a nemi betegség otthoni, saját magunk általi kezelése, sőt még veszélyes is lehet, mert az orvos számára a későbbiek során megnehezíti a diagnózis felállítását, és esetleg észrevétlen marad a fertőzés. A legtöbb nemi betegség megfelelő orvosi kezelés mellett gyógyítható. Kivételt képeznek a nemi úton terjedő vírusbetegségek, mint például a herpeszfertőzés, a hepatitis B és C és az AIDS. A modern gyógyszerek segítségével azonban még a HIV- fertőzésnél is javíthatóak a beteg életkilátásai és elsősorban életminősége. Ennek az előnyeit azonban csak azok élvezhetik, akik idejekorán megtudják, hogy HIV-vírussal fertőzöttek. Ezért érdemes valamely másik nemi betegség fennállása esetén egyidejűleg mindjárt a HIV-tesztet is elvégeztetni. Beszélje ezt meg orvosával. Ha Ön valamilyen nemi betegségben szenved, akkor – partnere védelme érdekében - mindaddig le kell mondania a szexuális kapcsolatról, míg a betegség meg nem gyógyul, és így már nem áll fenn annak a veszélye, hogy a partnerét megfertőzi. Orvosa tájékoztatja Önt, hogy mikortól nem kell már számolnia a fertőzés veszélyével. Korábbi és/vagy jelenlegi partnerét tájékoztassa nemi betegségéről. Legalább egyikük valószínűleg ugyanabban a betegségben szenved (különben Ön sem fertőződhetett volna meg), és valószínűleg már Ön is továbbadta a fertőzést másoknak. Ezek a személyek is keressék fel az orvost, és szükség esetén részesüljenek kezelésben.

Svájcban létezik egy járványügyi törvény, amely a szexuális úton terjedő betegségekre is vonatkozik. „Klasszikus” nemi betegségben – pl. szifiliszben vagy gonorrhoeában – szenvedő betegek kötelesek orvosilag kezeltetni magukat. Az orvos ezen túlmenően gondoskodik róla, hogy a betegek tájékoztassák szexuális partnerüket, és hogy ezek a személyek is jelentkezzenek kezelésre. Ha a beteg vagy valamelyik szintén érintett ismerőse nem járul hozzá a vizsgálathoz, illetve a kezeléshez (vagy a kezelést idő előtt megszakítja), az orvos köteles a beteg nevét az egészségügyi hatóságnál bejelenteni. Sok ember problémásnak érzi azt, hogy a nemi betegségéről beszéljen. A bizalom és nyíltság azonban elengedhetetlen az orvos irányában, aki az orvosi titoktartás betartása mellett szakszerűen és előítéletek nélkül végzi el a szükséges kezeléseket.

Hogyan védekezhetünk a nemi betegségek ellen?

Mivel a nemi betegségek kizárólag közösülés útján terjednek, a védőintézkedéseket is e körben kell alkalmaznunk. Egyes nemi betegségek kívülről láthatóak, sok esetben azonban a partneren nem lehet észrevenni, hogy esetleg valamilyen nemi betegségben szenved. Hűség Két egészséges partner által fenntartott hűséges kapcsolat keretében a nemi betegséggel való megfertőződés veszélye kizárt. Gondos partnerválasztás Minden új szexuális kapcsolat alapvetően magában hordozza a megfertőződés veszélyét. Ez csak akkor kizárt, ha a partner sem fertőzött. Ezért különösen fontos, hogy nagyon gondosan válasszuk ki partnerünket. Legjobb a partnerrel folytatott nyílt beszélgetés során a kockázat mértékét tisztázni. Milyen volt leendő partnerünk előélete? Hogyan szándékozunk védekezni a betegségek ellen? A bajok elhallgatása csak a kórokozóknak használ. AIDS-teszt Mivel az AIDS nem gyógyítható, manapság ajánlatos a HIV-tesztet elvégeztetni annak kizárása érdekében, hogy esetleg a múltban észrevétlenül megfertőződtünk. Futó szexuális kapcsolatok kerülése Mivel nem minden nemi betegség kezelhető, és adott esetben halálhoz vezethet (AIDS) vagy súlyos károkat idéz elő az emberi testben (hepatitis B és C), avagy terméketlenséget okozhat, tanácsos a futó szexuális kapcsolatokról lemondani (különösen utazások során). Már egyetlen nemi aktus is elegendő lehet a megfertőződéshez, ha partnerünk valamilyen nemi betegségben szenved. A partnerek gyakori cseréje fokozza annak veszélyét, hogy fertőzött személlyel kerülünk kapcsolatba. Óvszerhasználat Tartós kapcsolaton kívüli ismerkedés esetén az óvszer helyes alkalmazásával a nemi betegségek kockázata csökkenthető, teljesen azonban nem zárható ki. Még államilag ellenőrzött óvszerek esetében is fennmarad egy pár százalékos kockázat, hogy esetleg megfertőződhetünk, ami a halálos kimenetelre való tekintettel nem elhanyagolható. Épp a fiataloknak van természetes módon gyakran még túl kevés tapasztalatuk az óvszer használatában, ezért az alkalmazási hibák veszélye fokozottabb. A droghasználat mellőzése A drog és az alkohol megzavarja a valóságérzéket, elködösíti a felelősségtudatot, gyengíti az ítélőképességet, éppúgy, mint az önkontrollt és ezáltal meggondolatlan, gyakran védekezés nélküli nemi kapcsolatokhoz vezet. Pusztán az AIDS miatt is nagy jelentősége van a drogok kerülésének. Hepatitis B elleni védőoltás Amennyiben Ön a hepatitis B tekintetében valamilyen rizikócsoporthoz tartozik (pl.: egészségügyi dolgozó, dialízisre szoruló beteg, intravénás droghasználó, hosszabb időn keresztül tartózkodik valamely fejlődő országban), minden esetben ajánlatos a hepatitis B elleni védőoltást beadatni. Ma valójában mindenkinek ajánlatos az oltás igénybe vétele..

Figyeljünk egymásra,ne fertözz meg másokat haragból ,mert te is elkaptad valakitől, az nem segít rajtad, hisz a te hibád nem védekeztél.Nem ér az az 1 élvezet annyit ,hogy halálba küldj másokat.....
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?István [ 2012-03-07 18:09 ]

Az a kérdésem hogy néha kis piros pötyök vannak a makomon és viszket.Csak sex utján kaphatam el, vagy pl. valakivel kezet fogtam és utána vizeltem és a kezemről. Ha nemi uton akkor a barátnöm valaki mással érintkezet és tovább adta nekem?Peter [ 2012-01-18 22:38 ]

Nekem egy olyan gondom van megjelent mar masodjara egy csomo a peniszem oldala aja taljan,elso esetben asz hitem mert borotvalom de nem hiszem mert egyre nagyobb lett a csomo mar mogyoronyi mikor megprobaltam gyuladas ellen tetrant hasznalni es masnap mikor megnyomtam egy kicsit rengeteg sarga genny jott ki belolle. De a baratnom nemiszerven is ugyanijen panasz van a bor alatt novekedett neki is tobszor ez es a vegen sargas genny jon , nekem is megint megjelet es mar mogyoronyi mi a tehendo az a baj Angliaban elek es itt nem konnyu a doktorokkal.Dehogynem [ 2010-12-25 11:51 ]

Marhaság. Simán fertőzzetek meg annyi embert, ahányat csak tudtok.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!